Infra werf in de kijker: De Markt van Kasterlee
Wie de voorbije maanden in Kasterlee centrum geweest is, heeft het zeker al gezien. Je kan er ook niet meer naast kijken. Rond de kerk is het een grote bedrijvigheid van arbeiders van DCA. Sinds november 2020 is DCA Infra hier bezig om de omgeving rond de Markt volledig opnieuw aan te leggen. Werfleider Yentl legt graag uit wat de werken net inhouden.
“De hele omgeving rond de kerk en de Markt wordt volledig opnieuw aangelegd. Naast de Markt zelf, wordt ook een stuk van alle toegangswegen richting Turnhout, Lichtaart, Geel en Retie opnieuw aangelegd. Overal wordt een nieuwe riolering gestoken. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van waterdoorlatende buizen. Deze zorgen ervoor dat het water meer ter plaatse kan infiltreren.
Aanleg van bufferkokers
Het meest speciale aan deze werf zijn de bufferkokers die onder de Markt aangelegd worden. Deze vangen bij veel regen het teveel aan water op. Dit helpt, naast de waterdoorlatende buizen, ook om het rioleringsnetwerk minder snel te overbelasten.
Op dit moment zijn we volop bezig met het afwerken van de toegangswegen richting Turnhout en Lichtaart. Terwijl deze delen afgewerkt worden, is er op de Markt zelf nog archeologisch onderzoek bezig. Bij werken rond een kerk of aan een marktplein wordt zo’n onderzoek vaak standaard uitgevoerd. Er kan hier altijd waardevolle informatie uit het verleden teruggevonden worden. Zo hebben we hier net een oude regenput ontdekt.”, aldus Yentl.
“Omdat we hier in het centrum van een dorp werken, is het heel belangrijk om rekening te houden met de buurtbewoners. De gemeente heeft ons gevraagd om ervoor te zorgen dat de werf altijd afgesloten is voor de bewoners, maar dat de voetpaden altijd toegankelijk blijven voor voetgangers en fietsers. We hebben daarom hekken rond de werf gezet en werken eerst de baan zelf zoveel mogelijk af zodat de voetpaden zo lang mogelijk kunnen blijven liggen.
Open communicatie
Bij belangrijke werken verdelen we bewonersbrieven in de bussen zodat de bewoners tijdig op de hoogte zijn. Daarnaast verloopt de overige communicatie voor deze werf vooral via Aquafin. Via hen kunnen de bewoners de planning van de werken volledig volgen.
Voor de bewoners die op de werf wonen, zorgen we er ook mee voor dat hun vuilnis voor hun deur opgehaald wordt door één van onze arbeiders en aan het begin van de werf geplaatst wordt. Daar wordt het vuilnis dan opgehaald. Deze initiatieven leveren een goede relatie op met de buurtbewoners waardoor we al eens getrakteerd worden op koffie en koffiekoeken. Altijd fijn!
Voor het volledige project hebben we 240 werkdagen dus het einde van de werken is voorzien in het voorjaar van 2022.”, sluit Yentl af.