Eerste schooldag

01 sep 2023

Deze ochtend klonk voor meer dan 1 miljoen leerlingen wederom de eerste schoolbel van het nieuwe schooljaar. Het ene kind zal hier al met iets meer enthousiasme naar uitgekeken hebben dan een ander, maar DCA wenst alle leerlingen alvast een leuk en leerrijk schooljaar.

Scholen vormen het talent van morgen. Ze stomen jongeren klaar om de toekomst vorm te geven. DCA draagt hier graag zijn steentje aan bij. Niet enkel als betrouwbare bouwpartner voor scholen, maar ook door intensief samen te werken met technische scholen uit de regio.

Dit kan bijvoorbeeld door het geven van gastcolleges. Onze ervaren DCA bouwexperts delen graag hun kennis met jongeren in bouwkundige richtingen. Ook het openstellen van onze werven blijven we met veel plezier doen. Tijdens zo’n werfbezoek zetten jongeren een eerste voet aan wal in de bouw. Ze maken er kennis met de praktijk. En krijgen een rondleiding die hen inwijdt in technieken en veiligheidsprocedures – een mooie aanvulling op het lessenpakket. Ook voor DCA is dit een fijne kruisbestuiving. Wij leren de jongeren kennen, ontdekken hun interesses, beantwoorden hun vragen, nemen eventuele twijfels weg … Zo’n werfbezoek verlaagt ook de drempels om nadien een stage te volgen. En dat is dan weer de beste opstap naar een definitieve job. De werfbezoekers van vandaag zijn morgen misschien onze collega’s.

Werfbezoek DCA

We nodigen onze partnerscholen ook graag uit op onze sites om een opleiding of workshop te komen volgen. Zo kwamen eind vorig schooljaar de leerlingen van HT²O en PT²O uit Turnhout een workshop bekisting volgen op onze vestiging in Olen. Samen met enkele partners gaven we de jongeren een uiteenzetting over verschillende types beton, ze mochten een proefopstelling maken en leerden de praktische kneepjes van het vak.

Workshop bekisting in Olen

Dat dit gesmaakt werd, blijkt uit de leuke feedback van de aanwezige leerkracht, “Het was een zeer leerrijke, boeiende dag. De reacties zowel van mezelf als van de leerlingen zijn zeer positief. Hopelijk kan er in de toekomst verder samen gewerkt worden.

Absoluut! We spelen graag in op de noden van de technische scholen. Ook voor DCA is het een meerwaarde om bij te dragen aan het lessenpakket om zo de toekomst van de leerlingen te versterken.

Wij hebben voortdurend mensen nodig met heel uiteenlopende opleidingen. Gezien het tekort aan competent personeel met een technologische achtergrond, zijn wij vaak genoodzaakt om mensen zelf te scholen en klaar te stomen voor de job. Wij zijn ervan overtuigd dat de samenwerking met scholen zoals HT²O en PT²O hierbij een oplossing biedt. Daarnaast heeft de school dezelfde waarden als ons bedrijf, namelijk iedereen telt.

Michiel Schellekens  -  Algemeen Directeur, DCA

Wil je als school ook je leerlingen/studenten de boeiende wereld van de bouw laten ontdekken?

Onze Talent Coördinator Inka vertelt je graag meer over de mogelijkheden voor een opleiding, workshop, werfbezoek of stage bij DCA. Het zijn ideale manieren om de kloof tussen theorie en praktijk te overbruggen. En om ijzersterke skills op te doen die de kans op een job fors verhogen.

Tot snel!