Sensibilisering ‘Dode Hoek’

14 nov 2022

Veiligheid is van prioritair belang op elke werf. Maar werkzaamheden in een schoolomgeving vragen nog net dat tikkeltje extra waakzaamheid. De aanwezigheid van vele en jonge zwakke weggebruikers tijdens piekmomenten vormt immers een extra risico.

Conform ons proactief veiligheidsbeleid trachten wij tijdens aanvang en einde van de schooluren geen vrachtverkeer in te plannen om de veiligheid voor de schoolgaande kinderen te verhogen. Dit is helaas niet steeds mogelijk. Denk bv. aan een betonstort.
Deze ochtend- en avonddrukte vraagt niet alleen extra alertheid van onze chauffeurs en machinisten, maar natuurlijk ook van alle andere weggebruikers. Als wij de kleinsten onder ons hierbij kunnen helpen, doen we dat natuurlijk met veel plezier.

In Lummen start DCA Infra met weg- en rioleringswerken in de buurt van de gemeenteschool De Zonnebloem. In samenspraak met Gemeente Lummen en de school organiseerden wij een sensibiliseringsmoment rond de ‘Dode Hoek’ problematiek en dit voor de 136 leerlingen van het eerste tot zesde leerjaar lagere school.

Op een terrein over de school visualiseerden we de dode hoeken van een vrachtwagen en een wiellader. Op speelse wijze legden we de risico’s uit en toonden we de verschillende gevarenzones. Door ze plaats te laten nemen in de cabine van de vrachtwagen en wiellader konden ze zelf ervaren waar een chauffeur en machinist allemaal op moet letten. Zo leerden ze dat dit heel wat is en dat zij onze chauffeurs hierbij een handje kunnen helpen door te zorgen dat ze goed zichtbaar zijn. Wat dat was de allerbelangrijkste les: Zie dat je gezien wordt! Daarom kregen ze ook allemaal nog een nieuw fluo-vestje zodat ze ook in de donkere wintermaanden goed opvallen.

Een zéér leerrijke dag voor jong en oud en een geslaagd samenspel tussen onze werfleiding, preventiedienst en communicatiedienst en een helpende hand van chauffeur Tonny en machinist Jan.