DCA Infra verzekert veilig verkeer voor mens en dier

06 apr 2023

Op de N13 in Grobbendonk was het vroeger gevaarlijk fietsen. De gemeente besliste om de moordstrookjes langs de gewestweg te vervangen door volwaardige fietspaden. Om ook de andere ‘weggebruikers’ veilig te laten oversteken, kwamen er eekhoornbruggen en amfibietunnels.

 

Verbeterde rijweg, fietspaden en riolering

“We voerden de werkzaamheden uit in opdracht van de gemeente, Fluvius en Natuurpunt”, vertelt werfleider Mathias. “Er kwamen volledig vrijliggende fietspaden in beton, over een afstand van zo’n 3,5 kilometer. Ook het kruispunt Lindekens werd veiliger gemaakt, onder andere met aangepaste voorsorteerstroken en een slimme lichtenregeling. In enkele aangrenzende straten werd een nieuwe asfaltlaag gelegd voor meer rijcomfort.”

Ook de riolering werd in één klap gemoderniseerd. Dat zorgt dan weer voor minder wateroverlast en een efficiënte scheiding van regenwater en vervuild afvalwater.

 

Oog voor dierenwelzijn

Langs de gewestweg in Grobbendonk ligt een bosrijk gebied. Vooral eekhoorns en amfibieën steken er regelmatig de straat over.

“Op vraag van de gemeente en Natuurpunt installeerde DCA Infra eekhoornbruggen en amfibietunnels”, vertelt Mathias. “Daartoe hebben we eerst palen geplaatst op de rooilijn, voorzien van dubbele scheepstouwen over de rijbaan én naar de aanpalende bomen.”

De combinatie van bovengrondse eekhoornbruggen en ondergrondse ecotunnels garandeert een zorgeloze oversteek. Zo werd komaf gemaakt met de voorheen vaak fatale afloop voor dieren die de oversteek wilden maken.

Lees hier meer over het totale project.