DCA Infra verplaatst enorme collector

In 2023 klaarde DCA Infra een huzarenstukje. Aan het Rode Kruisplein in Mechelen diende een enorme Aquafin-collector verplaatst te worden. En dit binnen een maximale uitvoeringstermijn van 6 maanden.

We slaagden erin om de oude collector op te breken en 84m verderop een nieuwe te bouwen. Hoe we deze klus konden klaren binnen deze deadline, vertellen we je hier.

Het benutten van de mogelijkheden van prefab en het maximaal beperken van de graafwerken waren cruciale factoren in het realiseren van het project.

Om de graafwerkzaamheden te beperken en om veilig te werken, werd de bouwput afgebakend met beschoeiing. Deze beschoeiing was een mix van verschillende technieken: damplanken, kringsbeschoeiing, groutpalen, grondankers…. Alle beschikbare technieken werden aangewend om de grondwerken veilig en efficiënt te laten verlopen.

Omwille van de korte uitvoeringstermijn, viel de keuze op prefab kokerelementen om de nieuwe collector aan te leggen. De kokerelementen hebben een breedte van 3m, en hoewel een hoogte van 2m zou volstaan, werd er gekozen voor een hoogte van 2,5m. Zo was er nog de nodige ruimte voor wapening en verankering van de kokers in een laag van 0,5m beton.

Bijkomend voordeel van de keuze voor prefab was dat de bouwkuip niet volledig uitgegraven moest worden. Binnen de contour van de damwanden werd gewerkt volgens het ‘open sleuf’-concept om de elementen te plaatsen. Hierdoor was er ook aanzienlijk minder aan- en afvoer van grond nodig.

 

Indien je graag het hele technische verhaal leest achter de realisatie van dit project, kan dat in dit artikel dat in december verscheen in Bouwkroniek:

DCA Infra verplaatst Aquafin-collector in recordtempo, Bouwkroniek, 8 december 2023

 

Tot slot voegen we nog enkele foto’s toe van de werkzaamheden in Mechelen