Beringen-centrum vernieuwt zichtbaar en onzichtbaar

Het centrum van Beringen onderging een knappe transformatie. De markt en enkele omliggende straten werden grondig onder handen genomen, zowel boven- als ondergronds. DCA Infra voerde in opdracht van de stad de transitie naar een fijn stadscentrum uit. Een plek waar het goed wonen en vertoeven is, met ruimte voor groen en aandacht voor waterbeheer. 

Archeologische vondst op marktplein 

De heraanleg van de markt maakt deel uit van het masterplan dat zo’n tien jaar geleden voor de hele stad werd opgesteld. De werkzaamheden gingen van start in mei 2020. Iets minder dan twee jaar later, in februari 2022, is het plaatje af.  

Tijdens de werken werd een eeuwenoude drinkwaterput ontdekt. Kristof Verboven, projectingenieur stad Beringen: “We hebben een archeoloog ingeschakeld om die put te bekijken. Dat historisch waardevolle element is nu geïnventariseerd en op het terrein aangeduid met een speciaal teken. Een interessante vondst die herinnert aan de oude fundamenten van de stad.” 

We hebben eerst de riolering aangepakt. Er is nu een gescheiden stelsel dat regenwater en afvalwater apart afvoert. Dat is goed voor de infiltratie van regenwater in de bodem en om wateroverlast te vermijden.

Kris  -  Projectmanager DCA Infra

Bovenbouw in beton en natuursteen 

DCA Infra nam ook de bovenbouw op zich. De straten werden uitgevoerd in uitgewassen beton met een licht reliëf en een ietwat ruwe uitstraling. Op het marktplein zelf en op de stoepen van de omliggende straten prijkt een fraaie natuursteen: Portugese graniet. “Het centrum is nu een karaktervolle plek met een uitgesproken identiteit, op maat van voetgangers en fietsers”, vertelt Kristof.   

Nauwe samenwerking, mooi resultaat 

Over het resultaat en de samenwerking zijn beide partijen lovend. “De werkzaamheden zijn soepel verlopen, met zo min mogelijk last voor de omwonenden en de handelaars”, aldus Kris. “We hebben vanuit DCA ook ons best gedaan om tijdig te communiceren over mogelijke hinder. Het slechte weer gooide weleens roet in het eten, net zoals uitval van personeel door corona. Maar al bij al hebben we de planning kunnen aanhouden en zijn we trots op het eindresultaat”.  

Als projectingenieur volgde Kristof de werken op in naam van de bouwheer: de stad Beringen. Hij waakte over de technische uitvoering, het budget en de timing. 

Ik blik tevreden terug op de samenwerking met DCA Infra. Vooral de open en eerlijke communicatie zijn mij bijgebleven. Als we ergens opmerkingen over hadden, werden die ernstig genomen en er werd altijd een gevolg aan gegeven.

Kristof Verboven  -  Projectingenieur stad Beringen